Verkeersrecht Advocaten Balie

Bent u gedagvaard wegens het negeren van een rood licht?

Wij helpen u graag!

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden

  Rood licht

  Door een rood licht rijden

  Door rood licht heen rijden iets wat in de meeste gevallen gebeurt tijdens het proberen te halen van het oranje licht, maar het is desondanks een verkeersovertreding en heeft dus consequenties voor u als bestuurder.

  Wetgeving

  Het negeren van een rood licht wordt aanzien als een overtreding van de derde graad en valt onder artikel 29,§ 1, tweede lid van de wet van 16 maart 1968 betreffende de politie over het wegverkeer.

  U riskeert een ernstige sanctie, waaronder:

  Onmiddellijke inning en/of minnelijke schikking

  In sommige gevallen (zie punt 3.) wordt u niet gedagvaard en zal u een onmiddellijke inning van €165,- ontvangen .

  Indien u niet (tijdig) betaalt dan kan het parket van de Procureur des Konings u een minnelijke schikking overmaken tot het betalen van een geldboete van €175,-.

  Betaalt u deze geldboete dan zal het parket van de Procureur des Konings u niet vervolgen. Een rijverbod zal u niet worden opgelegd.

  Toch gedagvaard?

  In het geval dat u wordt gedagvaard om te verschijnen voor de Politierechtbank riskeert u volgende straffen:

  • Boete: €180,00,- tot €3.000,-
  • Rijverbod kan worden opgelegd
  • Jonge bestuurders (houder minder dan 2 jaar van het rijbewijs) zullen in elk geval een rijverbod opgelegd krijgen en moeten het theoretisch of het praktisch examen overdoen

  Binnen een jaar twee keer door rood? Dan wordt het bedrag van de boete verdubbelt..

  Het vervolgingsbeleid verschilt van arrondissement tot arrondissement (*)

  Zodra u door rood licht rijdt kan u een boete krijgen ongeacht van hoe lang het rode licht al is ingegaan. Als u echter na een lange periode door rood licht rijdt kan u een dagvaarding ontvangen. De periode waarna dit gebeurt verschilt per arrondissement maar de vuistregel is: Na 3 á 4 seconden door rood rijden heeft een dagvaarding tot gevolg.

  (*) Belangrijke opmerkingen!

  Het overzicht dat hierboven wordt weergegeven heeft enkel en alleen betrekking op de verkeersovertreding negeren van het rood licht.
  De verschillende parketmagistraten van de Procureurs des Konings bevestigen dat wanneer deze overtreding gepaard gaat met een andere verkeersovertreding (bvb. snelheid, gevaarlijk rijgedrag, alcohol, edm.) de kans meer dan waarschijnlijk is dat u zal worden gedagvaard.
  Afhankelijk van uw strafblad zal u in sommige gerechtelijke arrondissementen geen minnelijke schikking worden voorgesteld en wordt u gedagvaard om te verschijnen voor de Politierechtbank.
  Een bijzondere vermelding moet worden gemaakt voor vrachtwagen bestuurders. Voor deze categorie van weggebruikers is en zal het parket steeds strenger zijn en consequent overgaan tot dagvaarding.

  Heeft u vragen?

  Raadpleeg direct onze intakebalie. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste verkeersrecht advocaat bij u in de buurt wordt gecontacteerd. Hiervoor bespreekt de juridische intakebalie graag de mogelijkheden met u. Lees over meer onze werkwijze.

  Kosten

  Uw contact met de Verkeersrecht Advocaten Balie is geheel kosteloos en vrijblijvend. De op deze website vermelde advocaten zijn gespecialiseerd in het Verkeersrecht en zijn onafhankelijk. Vaak kunnen de kosten van juridische bijstand door uw advocaat worden verhaald op uw rechtsbijstandverzekering. Uw advocaat kan u daarover informeren. Contact.

  Heeft u een vraag over Rood licht?

  Mail uw vraag naar onze intakebalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden

   Gerelateerde situaties

   Het rijden door een rood licht
   Verdenking van een vluchtmisdrijf

   Bent u verzekerd?
   De verzekeraar vergoedt de advocaatkosten

   Bel of WhatsApp direct met de Verkeersrecht Advocaten Balie

   03 808 38 59
   0468 59 20 89

   Openingstijden Verkeersrecht Advocaten Balie

   • Maandag – donderdag 08.00 tot 20:00 uur
   • Vrijdag: 08.00 tot 18:00 uur
   • Zaterdag: 12.00 tot 16:00 uur
   • Zondag: 12.00 tot 16.00 uur
   Voorkom een rijverbod!