Verkeersrecht Advocaten Balie

Wordt u verdacht van slagen of verwondingen?

Wij helpen u graag!

  Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden

  Slagen en verwondingen

  Wanneer u te maken krijgt met geweld in het verkeer is het belangrijk om tijdig de juiste stappen te zetten om zo verdere complicaties te voorkomen. Wat kan u het beste doen op zo’n moment? En wat houden slagen en verwondingen precies in?

  Volgens artikel de Wegverkeerswet

  Heeft het ongeval voor een ander slagen, verwondingen of de dood tot gevolg gehad, dan wordt de schuldige gestraft met gevangenisstraf van vijftien dagen tot twee jaar en met een geldboete van 400 euro tot 5 000 euro of met een van die straffen alleen en met het verval van het recht tot het besturen van een motorvoertuig voor een duur van ten minste drie maanden en ten hoogste vijf jaren of voorgoed.

  Het herstel van het recht tot sturen is afhankelijk van het slagen voor het theoretisch examen, het praktisch examen en het psychologisch onderzoek bedoeld in artikel 38, § 3, eerste lid.

  Wat is een slag?

  Een slag is een stoot met een voorwerp of een krachtige aanraking tegen een voorwerp. Een slag veronderstelt niet dat er een letsel ontstaat.

  Rechtspraak omschrijft dit als volgt:

  Een slag is een krachtige aanraking met of een stoot tegen een voorwerp, dat zich buiten het lichaam bevindt, waardoor een zekere pijn veroorzaakt wordt, hoe licht of kortstondig die ook is, zonder dat het bestaan van een daaruit volgend letsel vereist is (Gent, 20 september 1988, Verkeersrecht 89/122; Gent, 7 april 1987, Verkeersrecht 88/91)

  Wat zijn verwondingen?

  Een verwonding is een in- of uitwendig letsel dat visueel merkbaar is aan het menselijk lichaam.

  Rechtspraak omschrijft dit als volgt:

  Verwondingen zijn elk inwendig of uitwendig letsel van buitenuit aan het menselijk lichaam toegebracht door een mechanische of een chemische oorzaak die inwerkt op het menselijk lichaam of de mentale staat van het slachtoffer (Cass. 24 april 1972, R.G.A.R. 1972, 8885)
  Verwondingen zijn niet alleen wonden, schrammen, builen of breuken maar ook functionele letsels, zelfs zonder organisch letsel, zoals hartdysrytmie gepaard gaande met neuro-vegatieve stoornissen als gevolg van de emotie naar aanleiding van een ongeval (Cass. 24 april 1972, R.G.A.R. 1972, 8885)

  Met de dood tot gevolg?

  Doding van een levend mens. Dit wil zeggen dat ongeboren kinderen hier niet onder vallen.

  Rechtspraak omschrijft dit als volgt:

  Enkel de dood van een levend mens valt onder de toepassing van desbetreffende artikels van het Strafwetboek en niet, bijvoorbeeld, de onopzettelijke doding van een foetus (Pol. Tongeren, 8 mei 1973, R.W. 1973-1974, 1511)

  Verval van het recht tot sturen uitgesproken als straf ten gevolge van verwonding of doding in het verkeer?
  In art. 38 van de Wet betreffende de politie over het wegverkeer kan de rechter het verval tot het besturen van een motorvoertuig uitspreken indien hij veroordeeld wordt wegens een verkeersongeval te wijten aan het persoonlijk toedoen van de dader en de veroordeling wordt uitgesproken wegens doding en verwonding.

  Slagen en verwondingen volgens het Strafwetboek

  Wanneer iemand naar aanleiding van een verkeersovertreding iemand anders onopzettelijk letsels toebrengt (al dan niet met de dood als gevolg), riskeert de overtreder ook vervolgd en veroordeeld te worden volgens het Strafwetboek.

  Art. 419 bis Sw

  Door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg een verkeersongeval veroorzaken met de dood als gevolg: 3 maand tot 5 jaar gevangenisstraf en/of geldboete van € 50 (€ 275) tot € 2.000 (€ 11.000) en een facultatief rijverbod.

  Art. 420 bis SW

  Door gebrek aan voorzichtigheid of voorzorg een verkeersongeval veroorzaken met gewonden: 8 dagen tot 1 jaar en/of € 50 (€ 275) tot € 1.000 (€ 5.500) en een facultatief rijverbod.

  Heeft u vragen?

  Raadpleeg direct onze intakebalie. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste verkeersrecht advocaat bij u in de buurt wordt gecontacteerd. Hiervoor bespreekt de juridische intakebalie graag de mogelijkheden met u. Lees over meer onze werkwijze.

  Kosten

  Uw contact met de Verkeersrecht Advocaten Balie is geheel kosteloos en vrijblijvend. De op deze website vermelde advocaten zijn gespecialiseerd in het Verkeersrecht en zijn onafhankelijk. Vaak kunnen de kosten van juridische bijstand door uw advocaat worden verhaald op uw rechtsbijstandverzekering. Uw advocaat kan u daarover informeren. Contact.

  Heeft u een vraag over Slagen en verwondingen?

  Mail uw vraag naar onze intakebalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.

   Dit formulier is beveiligd door ReCaptcha van Google. Bekijk de privacy verklaring en algemene voorwaarden

   Gerelateerde situaties

   Verkeersaggressie

   Bent u verzekerd?
   De verzekeraar vergoedt de advocaatkosten

   Bel of WhatsApp direct met de Verkeersrecht Advocaten Balie

   03 808 38 59
   0468 59 20 89

   Openingstijden Verkeersrecht Advocaten Balie

   • Maandag – donderdag 08.00 tot 20:00 uur
   • Vrijdag: 08.00 tot 18:00 uur
   • Zaterdag: 12.00 tot 16:00 uur
   • Zondag: 12.00 tot 16.00 uur
   Voorkom een rijverbod!