Werkstraffen bij verkeersmisdrijven
Wat is een werkstraf ?
Een werkstraf is een veroordeling door de politierechtbank of de correctionele rechter tot het uitvoeren van kosteloze arbeid bij de openbare diensten van de Staat, de gemeenten, de provincies, de gemeenschappen of de gewesten. Ook bij verenigingen zonder winstoogmerk of bij stichtingen met een sociaal, wetenschappelijk of cultureel oogmerk kunnen mensen met een werkstraf tewerkgesteld worden.
Concreet zal betrokkene klusjes dienen op te knappen bij technische diensten, groendiensten, in bejaardentehuizen, natuurverenigingen en dit alles ten voordele van de Belgische Staat.
Sinds enkele jaren werkt UZ Leuven bvb samen met het Leuvense Justitiehuis en de politierechtbank van Leuven aan een werkstrafproject. Mensen die verkeersovertredingen deden, mogelijk met verkeersslachtoffers tot gevolg, komen als straf meewerken in het revalidatiecentrum van campus Pellenberg.
De rechter geeft in zijn vonnis of arrest aanwijzingen voor de invulling van deze sanctie. Het is gebruikelijk dat er een relatie bestaat tussen de gepleegde overtreding en de aard van de te verrichten werkstraf. De concrete invulling van de werkstraf wordt overgelaten aan de justitieassistenten.
De duur van de werkstraf bedraagt minstens 20 uur en ten hoogste 300 uren.
Wanneer de rechter een werkstraf oplegt moet betrokken overtreder hier uitdrukkelijk akkoord mee gaan.
De overtreder kan ook zelf aan de rechtbank verzoeken hem een werkstraf op te leggen.
Wanneer legt de rechter een werkstraf op ?
In principe kan de verkeersrechter voor alle verkeersovertredingen een werkstraf uitspreken. In de praktijk zien we dat politierechters enkel maar ingaan op een verzoek tot werkstraf wanneer er een redelijk verband is tussen de soort overtreding en de plaats waar de werkstraf zal uitgevoerd worden. Ook de aard van de kosteloze arbeid is heel bepalend.
Het is dus heel belangrijk dat uw verzoek tot oplegging van een werkstraf goed gemotiveerd is.
Wilt u de meeste kans op slagen bij de indiening tot een werkstraf raden wij u dan ook met aandrang aan een ervaren advocaat te raadplegen.
Heeft u vragen?
Raadpleeg direct onze intakebalie. De intakebalie zorgt ervoor dat de juiste verkeersrecht advocaat bij u in de buurt wordt gecontacteerd. Hiervoor bespreekt de juridische intakebalie graag de mogelijkheden met u. Lees over meer onze werkwijze.Kosten
Uw contact met de Verkeersrecht Advocaten Balie is geheel kosteloos en vrijblijvend. De op deze website vermelde advocaten zijn gespecialiseerd in het Verkeersrecht en zijn onafhankelijk. Vaak kunnen de kosten van juridische bijstand door uw advocaat worden verhaald op uw rechtsbijstandverzekering. Uw advocaat kan u daarover informeren. Contact.
Bespreek vrijblijvend uw situatie met de Verkeersrecht Advocaten Balie
Mail uw vraag naar onze intakebalie. Wij nemen direct vrijblijvend contact met u op en zullen uw vraag verder behandelen.
Bent u verzekerd?
De verzekeraar vergoedt de advocaatkosten
Bel of WhatsApp direct met de Verkeersrecht Advocaten Balie
Openingstijden Verkeersrecht Advocaten Balie
- Maandag – vrijdag 08.00 tot 18:00 uur
- Zaterdag 09.00 tot 17:00 uur
- Zondag 12.00 tot 16.00 uur